Trin-for-trin-guide til minimalisme
Trin-for-trin-guide til dig, der gerne vil gennemføre en oprydning og udrydning af unødvendige ting i dit hjem. Minimalisme kræver oprydning. For mange et uoverskueligt projekt, men fortvivl ikke. Det er derfor, denne guide er her. Nemt og overskueligt og i dit tempo. Sæt igang!
Når du rydder ud og rydder op, så bliver du opmærksom på dit forbrug. Samtidig åbner det op for en masse ideer til, hvordan du på en mere bæredygtig måde, både kan passe på din pengepung, dit helbred og ikke mindst naturen.
7 grundliggende årsager og regler til at rydde ud og rydde op
- Der skabes overblik ved at få ryddet ud i rummet.
- Effektivitet er en afgørende faktor- hold dig selv i nakken.
- Spørg dig selv:”Hvorfor er det vigtigt for mig at rydde op, hvad giver det mig?”
- Find frem til de ting, du bruger rigtig mange penge på eller har meget af i rummet?
- Vær opmærksom på 80/20 reglen. 20% af dine ting i rummet, bruger du 80% af tiden.
- Du skal finde frem til de 20%, du bruger i et rum, resten skal væk.
- Hold fokus på fordele ved at rydde ud. Tomme skabe og skuffer er godt! (det kan være svært at have en tom skuffe eller hylde, men prøv det!)
I hvert rum i din bolig har du guld i gemmerne. I dine skabe har du ting du kan sælge. Det er bare ikke sikkert, du ved det…. endnu.
Oprydningen skal måske lede dig hen mod et købestop, for at kunne spare penge sammen. Måske penge til at spare op, penge til at investere eller penge til at få den rejse, du har drømt om. Husk det er ikke penge for at spare sammen til at købe flere ting for.
Start med at rydde ud i køkkenet. Læs hvordan du gør det nemmest.
Sådan rydder du ud og rydder op – nem trin-for-trin-guide
Hver gang du støder på en ting, du overvejer eller har svært ved at skille dig af med, så spørg dig selv om følgende:
- Hvornår har jeg sidst brugt den?
Hvis det er mere end 12 måneder siden, så skal den videre. - Fungerer det?
Hvis det er i stykker, så få det repareret med det samme eller send det videre til genbrugen. Det kommer ikke til at blive repareret, hvis du lægger det i bunken af to-do ting senere. - Hvor mange har du af hver slags? Vurder antallet.
Har du virkelig brug for 5 sakse, eller ville du reelt kunne nøjes med 1 ? Undgå at gemme til bedre tider. - Begræns din plads til hvert stykke køkkengrej, så giver det helt sig selv, hvor meget du beholder. Hvor meget plads vil du bruge, og kan du reelt bruge pladsen til noget andet?
- Har du fået det i gave? Beholder du det pga. du føler skyld, så kan jeg med garanti sige, at det aldrig har været giverens mening at give dig skyld.
Sådan stopper du dig selv i at købe.
- Køb brugt. Undersøg altid muligheden for at købe det brugt.
- Lad som om dit kommende køb er reelt noget, du lejer. Du skal altid kunne sælge din ting igen.
Eksempel 1: Skal du købe en vaskemaskine, så betal eks. 2000 kr. for en brugt maskine. Regn ud, hvad du kan sælge den for om to år. Lad os sige 500 kr. Så har vaskemaskinen kostet dig 1500 kr. for 2 år. Det svarer til 62,5 kr. om måneden. Vil du leje en vaskemaskine for det pr. mdr.? På den måde får du sat tingene mere i perspektiv.
Eksempel 2: Du er vild med en bluse til 500 kr. Hvor længe vil du gå med den? 1år? 5år? Hvad er realistisk? Hvis du har den i 1 år, så kan du måske sælge den for 50 kr? Er der overhovedet en køber til din bluse? Reelt koster den bluse dig så 37.5 kr om måneden. Er den det værd? - Hvis du har svært ved at bremse dig i at købe de unødvendige ting, så sæt følgende regel op for dig selv:
“Jeg må gerne købe den, jeg skal blot vente til om 30 dage med at købe den.”
Hvis du stadig ønsker at købe den ting om 30 dage, så er det måske ok for dig? Det er en ret nem måde at bremse sine impulsive indkøb.
Ændring af adfærd- hvordan gør man det lige!
Det kan være lidt meget udfordrende at sætte spørgsmålstegn ved sine ting, for det handler om komfort, om at skifte mindset, og hvad man TROR, man ikke kan undvære. Derfor kan du snyde dig selv, og lære det i forskellige tempi.
Eksempelvis hvis du er den lykkelige ejer af 5 sakse, behøver du reelt kun en. Hvis du virkelig ikke kan få dig selv til at sælge eller give de 4 sakse videre til genbrug, fordi du tror, du kommer til at mangle dem, så prøv denne strategi:
- Læg de 4 i en “loppekasse” og lad dem ligge i en månedstid. Hvis du så stadig kan klare dig med 1 saks, så ryger de fire til salg eller genbrugsbutik.
- Har du to biler, så prøv i en måned at lade den ene bil stå, se om I kan nøjes med 1 bil. Og ja, så sælger I den, hvis I bliver enige om at det godt kan lade sig gøre.
I hele processen, uanset om det er den øverste eller middelvejen, så hold dig for øje at:
- Vær åben overfor alt.
- Lad dine specifikke behov være med til at vælge. Du skal gøre det på din måde.
- Vær tålmodig. Nogle alternativer kræver en lidt længere overgangsperiode.
- Gør det sjovt. Bevar din humoristiske sans, og især når du falder over et alternativ, som ikke fungerer for dig. Ikke noget med at slå dig selv oven i hovedet.
- Husk hele vejen igennem, at du gør det så godt, du kan.
Sælg dine overskuds-ting
Når du har ryddet ud, så er det tid til at få solgt dine ting, du har sorteret fra. Der er Facebook Marketplace et rigtig godt sted at sælge sine ting. I den fysiske verden er det steder som TakeNow og Kirppu, du kan få solgt dine ting.
Pengene du tjener, skal have et formål. Så har du en motivation for at skille dig af med tingene og bruge tiden på at sælge dem.
Skal pengene bruges til en rejse eller oplevelser? Eller vil du investere dem i aktier eller andet?
Husk at tænke minimalisk og ikke købe nye ting, der blot skal smides ud senere.
Fortvivl ikke med oprydningen og udrydningen af dine ting. Det hele behøver ikke foregå på én gang. Et skridt ad gangen. Se det som en proces, du er igennem for at skabe en ny adfærd.
Har du nogle gode ideer eller hacks der skal med på listen, så skriv endelig.
Hav en fantastisk dag!
God sider til inspiration
Denne video om at ændre sin adfærd https://www.youtube.com/watch?v=xp0O2vi8DX4&t=585s
Marie Kondo på Netflix
Jane Pipers bøger