Spis dig til sund tarm på kort tid
Bliver du oppustet, når du spiser? Er det blevet normalt for dig at have ondt i maven og veksle mellem forstoppelse og diarré ? Har du irritabel tarm (IB) – Få gode råd til, hvordan du hurtigt kan få en sund tarmflora.
Bliver du hele tiden syg med ondt i halsen? Eller fungerer fordøjelsen bare ikke rigtigt? Der er højst sandsynligvis ubalance i dit tarmsystem og bakterierne i det.
Kast dig ud i at følge de enkelte råd herunder. Husk at livsstilsændringer tager tid. Så hvis du ind imellem kommer til at spise noget af det, som vi foreslår, du undgår (se længere nede), så tag det helt roligt. Det er ikke en katastrofe! Det handler om at finde det sjove frem og ikke se det som en krig.
Gode råd til en sund tarm
- I tarmen findes der både gode og dårlige bakterier. De dårlige bakterier eksploderer og formerer sig med lynets hast, hvis man spiser “lidt usundt” Derfor er det vigtigt af fodre de gode tarmbakterier ved at spise varieret og spise fra princippet “Fra jord til bord”. Det betyder egentlig blot, at det skal være så naturligt og så lidt forarbejdet mad som muligt. Der findes så mange tilbud på hylderne i dag, som er spækket med tilsætningsstoffer og mærkeligt indhold, at det har alvorlige konsekvenser for vores livsstil. Mon du mærker noget til det?
- Spis økologisk i det omfang det er muligt, og du har råd til. Økologiske madvarer indeholder langt flere naturlige vitaminer og mineraler og har stort set ikke pesticid-indhold.
Føler du, at du egentlig spiser sundt nok, eller kan du slet ikke overskue, hvordan du skal starte på en sund kost, så du kan få sunde tarme? Fat mod, et skridt ad gangen. Du får her et super nemt overblik og en tjekliste, der er nem at gå til.(1)
Mad, der er godt for tarmen og fordøjelsen
- Spis masser af grøntsager og rodfrugter. Har du en tendens til forstoppelse eller sensitiv tarm, irritabel tarm IB, så skal 75% af grøntsagerne tilberedes først (koges, steges eller blandes i en ret). Så får din tarm en chance for at kunne følge med. Spis søde kartofler, knoldselleri, broccoli, kål, avocado, gulerødder, rødbeder, kål i alle former osv. Få opskrift på professor Ole Borbye Pedersens Energigrød (2)
- Fuldkornsris
- Bær og frugt. Spis frugt/tørret frugt sammen med eks. 5-7 mandler, så du holder dit blodsukker stabilt og undgår også at få lidt oppustet mave.
- Fjerkræ
- Æg
- Olivenolie og kokosolie. Her kan du se alle fordelene ved kokosolie
Friske krydderurter som persille, dild, mynte, basilikum osv.
- Fisk (ikke fra dåse, ikke fra ikke-økologisk dambrug. Begræns de store rovfisk som tun, laks og sværdfisk)
- Faste modne oste (undlad disse i perioden, hvor du er mælkefri)
- Spis mælkefrie produkter i en periode. Tilsæt derefter laktosefri produkter i din kost, og se hvad der sker. Har du ingen reaktion ved at spise laktosefrie produkter, kan du tilsætte almindelige mælkeprodukter, og se om du reagerer på dem.
- Bønner, linser, kikærter (ikke fra dåse).Husk at bønner og kikærter skal stå i blød i mindst 12 timer, inden de koges.
- Havre (gryn eller mel), skal indtages som havregrød eller bruges i brød. Køb glutenfrit havre hvis du er i tvivl, om du tåler gluten.
- Spis naturligt glutenfrit brød (altså uden tilsætningsstoffer.
- Hasselnødder, mandler, valnødder, peanuts osv. ( spis dem rå, ikke som forarbejdet og varmet fra fabrikanten af)
- Surdejsrugbrød langtidshævet, dog uden gær.
- Mørk chokolade, honning og ahornsirup i små mængder.
Bonus mad til tarmene
Hvis du har overskud til at gå skridtet yderligere, så spis naturligt probiotika. Det finder du ved:
– vandkefir (du kan også prøve mælkekefir, men pas på med mælkeprodukter, hvis du har sart tarm eller hæver op.)
– kombucha fra Helsebixen.dk. Hos helsehelse.dk men der er fragt på under 600 kr. Du kan også lave din egen kombucha. Se bøger om kombucha.
– fermenterede grøntsager som eks. surkål. Du kan finde bøger om fermentering her.
Mad du skal begrænse, hvis du vil have en sund tarm
– Sukker, her tænkes også på stivelsesholdige kulhydrater som kartofler og hvidt brød.
– Alkohol
– Kunstige sødestoffer
– Kød fra firbenede dyr
– Konserveringsmidler og E-numre
Hold fokus på alt det gode, du kan få ved at få en sund tarm, der kører der ud af. Prøv det af i en periode på 1-3 måneder, og mærk efter hvor stor en forskel der er på dit helbred. En god ide er at lave en helbredsjournal, så du registrerer dagligt, hvordan du har det på de forskellige områder. Så kan du nemlig sammenligne dit helbred, om nogle måneder.
Husk at dele siden, hvis du også er vild med en sund tarm og andre skal have glæde af den!
God dag til dig.