Spar penge i køkkenet
Spar penge i køkkenet dækker over alt det guld, du ikke ved, du har i køkkenskabene. Vil du gerne lære at have mindre og købe mindre uden at gå på kompromis? Vil du gerne være god ved naturen, samtidig med du sparer penge? Så er det her, du får nemme råd og tips og tricks til en minimalistisk tilgang til din hverdag.
For at opnå en minimalistisk tilgang i dit køkken, bliver du først og fremmest nødt til at få ryddet lidt ud. Når du rydder ud og rydder op, så bliver du bevidst om dit forbrug. Samtidig åbner det op for en masse ideer til, hvordan du på en mere bæredygtig måde både kan passe på din pengepung, dit helbred og ikke mindst naturen.
Spar penge i køkkenet
Begrebet “spar penge i køkkenet” dækker over, at du har ting i dine skabe, du kan sælge og bruge. Spar penge dækker også over et købestop. Købestop i forhold til at købe hovedløst ind (vi siger ikke, at du gør sådan noget). Det gælder selvfølgelig fremadrettet, hvor du giver dig selv muligheden for at købe de rigtige ting og ikke køber for mange ting. Det skal være ting, der holder længe, og som giver minimum belastning på miljø og din pengepung.
Her får en trin-for-trin-guide “Sådan rydder du ud og rydder op”. Hvordan gør man egentlig det nemt?
7 grunde til at rydde ud i køkkenet
- Der skal skabes overblik ved at få ryddet ud i køkkenskabene.
- Effektivitet er en afgørende faktor- hold dig selv i nakken.
- Spørg dig selv:”Hvorfor er det vigtigt for mig at rydde ud i køkkenet, hvad giver det mig?”
- Find frem til de ting, du bruger rigtig mange penge på eller har meget af i køkkenet? Køkkenrulle, plastikposer osv.
- Vær opmærksom på 80/20 reglen. 20% af dine ting i køkkenet bruger du 80% af tiden.
- Du skal finde frem til de 20%, du bruger i et køkken, resten skal væk.
- Hold fokus på fordele ved at rydde ud. Tomme skabe og skuffer er godt! (det kan være svært at have en tom skuffe eller hylde, men prøv det!)
Hvad kan jeg erstatte og bruge istedet for i køkkenet:
Næste skridt er at finde de ting i dit køkken, der kan erstattes af noget mere holdbart og bæredygtigt. Husk at al adfærds-ændring kan være svært, så start med det, der virker nemmest for dig. Lad være med at stile efter at gå all-in. Det er næsten dømt til at mislykkedes. Et skridt ad gangen.
Køkkenrulle
Lav klude fra gamle lagner eller stofrester. Hav dem stående ved køkkenvasken og ved spisebordet i en fin kasse/bøtte. Så de er nemme at komme til. Send dem til vask, og ja du vasker lidt mere. Til gengæld sparer du ret meget på køkkenrulle, og naturen sprutter af glæde. Hvis det er helt umuligt at lave klude selv, så kan du bruge mikrofiberklude.
Plastik/fryseposer til madpakker
Brug et viskestykke til at pakke madpakken ind eller bivoks/ beewraps til at pakke ind i. Du kan lave bee wraps diy selv, eller du kan købe dem i Helsebixen. Du kan også bruge bøtter af glas eller poser af papir. Gå langt uden om plastik i alle former.
Sølvpapir/staniol/madpapir/husholdningsfilm vitavrap
Vælg metal, glas og papir. Du kan også bruge bivoks/beewraps til at dække dine madrester til, eller når salaten skal på køl. Patentglas, sylteglas, gerne de franske er godt til transport af mad(pakker), kan også bruges til nedfrysning og opbevaring af mad. Husk at købe det du mangler i genbrugsbutikkerne.
Hvis du virkelig har meget svært ved at skifte til glas og metal og helst vil bruge plastikbøtter, så er Sistemas produkter det bedste alternativ rent sundhedsmæssigt. Miljømæssigt er alt plastik noget skidt, men for dig som bruger, er Sistemas produkter det bedste uden al det skidt, man ellers kan støde på.
Plastikdrikkedunk
Udskiftes til en metal eller rustfrit stål eksempelvis som denne drikkedunk i rustfrit stål. Der er ingen grund til at drikke mikroplastik og andre giftige stoffer, når nu man kan få det i en sundere udgave.
Skuresvampe
De små skuresvampe i plastik, som vi køber i alverdens farver. Dem kan du erstatte med hæklede klude/svampe af jutasnor. Købes i Harald Nyborg.
Te-poser
Udskiftes med en te-si
Kaffefilter
Gå over til stempelkande (find en i genbrugen) eller sy dine egne kaffefiltre.
Indkøbssedler
Gem papir fra print du ikke skal bruge, eller sedler fra skolen. Brug bagsiden og find en størrelse der passer dig. Placer bunken af papir i eks. en lille kasse og brug dem til, når du skal lave indkøbslister.
Indkøb
Når du har kørt dit spisekammer/viktualierum/opbevaringssted/fryser i bund, så skal du fremadrettet passe meget på med at købe for stort ind. Når du køber eks. stevia, så regn lige på, hvor længe det vil tage at bruge det kilo, du står med i hånden. Det gælder alt, du skal købe.
Ud med kogebøger og gemte opskrifter
Puha den er nok svær. Gem ikke alle de bøger og opskrifter. Tag i stedet et billede, og gem det i skyen eller på din computer. Du kan bruge en app som Camscan, den laver dine billeder om til PDF. Husk at lave en masse mapper, hvor du inddeler i kategorier.
Husk at være ærlig om, hvornår du sidst har haft fat i lige netop den opskrift, du har megeeeeeet svært ved at smide ud…og ja, så gem blot de virkelig vigtige 10 stk. hvis det er for svært lige nu.
Madplaner
Det ved du helt sikkert godt, at man bør og skal. Det der med at handle til en hel uge, og holde sig til madplanen, kan for nogle være svært. Men hvis du ikke kan overskue en hel uge, så start med tre dage. Det handler også om at undgå madspild, og det kan du måske bedre styre på tre dage.
Fast sortiment
Hav et fast sortiment i dine skabe.
Mel, sukker, salt, bagepulver, maizena, natron, tørgær, havregryn, kaffe, flormelis, glutenfrit mel hvis du bruger det. Syltetøj, smør, peanutbutter, honning, flåede tomater, oliven, olivenolie, kokosolie, æblecider, tamari, vanilje, krydderier, pasta, mandler, te osv.
Gå på opdagelse i, hvad du reelt bruger af alt indholdet i skabene. Bruge 20/80 reglen. Husk at roter maden og brug forskelligt, så det ikke når at blive dårligt.
Køb fra genbrugen
Skal du ud og købe opbevaringsglas, så husk at gå forbi din genbrug og købe patentglas osv.
Spar penge – Undgå madspild og energispild
Frys ned
- krydderier, så holder de meget længere
- fiskeben- bruges til suppe/fond
- kødben-bruges til suppe/fond
- broccoli-tilsættes i smoothies
- banan-tilsættes i smoothies (link til en opskrift fra HA)
Spar penge på mad-rester
- grønkål kan laves til chips i ovnen
- trist salathoved kommes i koldt vand = nyt liv
- grønne toppe (økologisk) kan bruges i smoothies
- rester af grønt kan laves til en god suppe
- overvej kompostbunke i haven eller hav høns, der kan nyde godt af alle dine rester
Spar penge på energien i køkkenet
- brug kold ovn, din ovn behøver ikke være 200 grader før du kommer dine kartofler ind.
- brug gryder, der passer til kogepladen, så går ingen varme tabt.
- fyld fryser og køleskab godt op, så er der ikke så meget plads, der skal køles ned.
- test tætningslisten på køleskab. Kan du stikke en pengeseddel igennem skal den skiftes?
- stop alt der drypper.
- installer vandsparer i haner og bruser.
- hav en beholder stående ved vasken, og saml overskydende/brugt vand sammen. Brug det til at vande blomster med.
- fyld en balje op, når du skyller af eller vasker op i hånden (istedet for det løbende vand).
Ændring af adfærd- hvordan gør man lige det!
Det kan være lidt meget udfordrende at sætte spørgsmålstegn ved sine ting, for det handler om komfort, om at skifte mindset, og hvad man TROR, man ikke kan undvære. Derfor kan du snyde dig selv, og lære det i forskellige tempi.
Har du nogle gode ideer eller hacks der skal med på listen, så skriv endelig.
Hav en fantastisk dag!