Sådan steger du bacon bedst
Steg din bacon på den helt rigtige måde og få verdens bedste bacon uden alt for meget af det kræftfremkaldende akrylamid.
Bacon på panden
Når du skal stege bacon på panden, så sørg for at din pande er bred nok til, at baconstrimlen kan ligge i hele sin fulde længde, uden at kødet kommer op ad siden. Skiverne må ikke røre hinanden eller ligge henover hinanden. Hvis de gør det, så bliver farven og sprødheden uens. Bacon steger bedst i sit eget fedt, så derfor behøver du ikke at tilsætte fedtstof. Så kan du bedre styre stegningen.
Hvis du meget gerne vil have fedtstof på panden, så vær opmærksom på, at du bruger fedtstof, der kan tåle høje varmegrader eks. klaret smør eller koldpresset kokosolie.
Bacon krøller, men hvis du stikker nogle gange med en gaffel i hver skive, inden du lægger det på panden, så kan du undgå, at bacon krøller.
Læg skiverne på en kold pande og varm langsomt op. På den måde styrer du bedre varmefordelingen, men du undgår også, at det krøller. Vores erfaring er, at hvis man er tålmodig med varmen og tiden, så bevarer man saft og kraft og får flotte baconskiver ved at stege det på lavt blus. Vi bruger lige under middelvarme. Dvs. hvis din plade kan gå til 6, så brug 3. Går pladen til 14, så brug 5, og går pladen til 12, så brug 4-5. På den måde undgår du også akrylamid-udviklingen, bliver alt for voldsom.
Akrylamid kan skade nerver, arveanlæg, formeringsevnen og forårsage kræft.
kilde: Fødevarestyrelsen
Stegetiden er svær at angive, men regn med 5-7 min på hver side. Det gør ikke noget, at du vender det undervejs.
Vi elsker at bruge økologisk bacon, og vi er vilde med Hanegals bacon. Her er der nemlig ingen tilsætningsstoffer, herunder det meget omdiskuterede konserveringsmiddel E250 (natriumnitrit). Derfor ser Hanegals bacon lidt blegere ud, fordi der ikke er tilsat den røde farve. Fortvivl ikke, glæd dig i stedet til det færdige resultat.
Vi oplever, at Hanegals bacon smager lige tilpas røget og salt (nogle købe baconstykker kan være så salte, at de er umulige at spise.) Hanegals bacon vælter heller ikke rundt i fedt. Og så kan vi jo samtidig glæde os over, at de små grissebasser leverer god sund fedt til vores bord. Prøv det, det smager himmelsk. Det kan vi godt love dig!
Bacon i ovnen
Steger du i ovnen, så undgår du, at det sviner lige så meget som på panden. Men vær opmærksom på, at det er dyrt at starte ovnen op for at stege bacon, og det belaster miljøet og din elregning unødvendigt.
Du kan ligge skiverne på en rist, og have en bradepande nedenunder risten, til at opsamle stegefedtet.
Varm ovnen op til 200 grader, og sæt rist med bacon og pladen under, ind i ovnen. Regn med lige knapt 10 min, husk at holde øje.
Du kan også sætte dem ind i en kold ovn, samme grader men regn med 10-15 min i stegetid.
Bacon i mikroovn
At stege bacon i mikroovn er nemt, især hvis det kun er få stykker bacon, man skal stege. Man kan selvfølgelig også gøre det med mange stykker. Er bacon noget, du har tænkt dig at spise ofte, så vil vi opfordre dig til at læse mere om mikroovnens skadelige virkning på mad, og derfor opfordre dig til at stege på panden ved jævnt brug af bacon.
Læg 2 stykker køkkenrulle på en tallerken og herefter 2-3 stykker bacon. Det er bedst, de ikke rører hinanden eller ligger over hinanden. Læg derefter 2 stykker køkkenrulle over skiverne, og kom det i mikroovnen.
Mikroovnen skal stå på fuld effekt, typisk 800-1000 watt. Men det kommer meget an på typen af bacon, og hvor meget fedt det indeholder i forhold til stegetid, så du må prøve dig frem. Vores erfaring er ca. 40 sekunder pr. stykke bacon. Prøv i første omgang med det og hold øje. Hvis det er for lidt, så prøv med 10 sekunder ad gangen, indtil du synes din bacon er perfekt stegt.
Når din bacon er færdig kan det, alt efter hvor meget fedt det indeholder, trænge til at dryppe af. Læg det på madpapir eller køkkenrulle (kun køkkenrulle der er lavet af nyfiber.)
Vi vil gerne høre om, hvordan steger du dit bacon, og hvordan synes du det bliver bedst?
Rigtig god fornøjelse.