Minimalisme, købestop, zerowaste
Minimalisme, købestop og zerowaste er begreber, som er nyttige at kende. Du får samtidig en guide til at tænke og blive minimalist. Og så får du en introduktion til, hvad købestop og zerowaste begreber dækker over.
Så velkommen til dig, der er blevet nysgerrig på, hvordan du både kan spare penge, bruge mindre og samtidig passe godt på vores allesammens jord.
Det er en win-win for alle.
Hvad er minimalisme?
I denne sammenhæng handler det noget så simpelt som kun at eje og købe de ting, der er absolut nødvendige. Altså need-to-have ting. Det kan være en vaskemaskine, de grundlæggende ting i et køkken til at lave mad, en cykel for at komme rundt osv.
Og så er der alle de andre nice-to-have ting. Det er reelt de ting, du ikke har brug for. Dem du godt kan undvære. Og her skiller vandene. Hvad der er nødvendigt for mig, er ikke nødvendigvis vigtigt for dig. Så det er meget individuelt. Hvis du er sælger og afhængig af at eje en bil for at komme rundt til kunder, ja så er bilen nødvendig. Har du mulighed for at tage offentlig transport for at komme rundt til eks. job, så er bilen ikke nødvendig.
Minimalisme er at bruge mindre, købe mindre, og genbruge det du har, så meget som muligt.
Hvad giver det dig at være minimalistisk?
Kort sagt mindre stress.
Nu tænker du måske: “Sikke noget værre vrøvl. Stress får man da ikke af at købe eller eje ting.”
Og mit svar vil være:”Lad det komme an på en prøve”
Færre ting omkring dig har vist:
- At det bliver lettere at planlægge og organisere.
- At al den tid du brugte på at vurdere og shoppe ting, får du frigivet i dit hoved og i dit liv, til at holde fokus på andre områder.
- At når du deler ressourcer med andre, og støtter andre til at tænke minimalistisk, opnår vi et bedre miljø og større fællesskab. Marie Kondo effekten er et godt eksempel på, hvor meget en ordentlig oprydning og udrydning kan give af mentalt overskud.
- Du får frigivet flere penge. Penge som du nu kan spare op og investere, eller hvad du kan finde på. Selvfølgelig ikke købe flere ting.
Whats not to like?
Hvad er købestop?
Der er flere og flere mennesker, der udfordrer sig selv med et reelt købestop. Et købestop er en periode på eksempelvis 3 måneder, hvor du kun køber de ting, du reelt har brug for som mad, medicin mv. Du afholder dig fra at købe alt det, der virkelig ikke er nødvendigt. Unødvendige ting kan være tøj på januarudsalg, smykker, parfume, vin osv.
Hvad er zerowaste?
Zerowaste handler om, at du producerer så lidt affald som muligt. Altså at du vælger produkter der under produktion, laver så lidt miljøbelastning som muligt. Og at du vælger/køber produkter der eksempelvis ikke er pakket ind i plastik. Zerowaste=nul affald.
Hele tankegangen omkring zerowaste er beskrevet i en fantastisk bog af samme navn og skrevet af Bea Johnson. Bea er guruen inden for Zerowaste bevægelsen.
Jo mindre du køber, jo mindre du forbruger, og jo mere du genbruger, des mere zerowaste. Det hænger alt sammen sammen. Smart, ik?
Følg linket for en specifik trin-for-trin guide til, hvordan du nemmest rydder ud i dit hjem.
Sig nej tak.
For at ændre din adfærd bliver du nødt til at bremse op og sige nej tak.
Når du begynder at sige nej tak, kan du bevidst begrænse dit forbrug.
Prøv at ligge mærke til, når du handler/en tur i byen, hvor meget affald du siger ja tak til undervejs. En gavepose på en messe, en reklameflyer i hånden eller vinduesviskeren. Et visitkort du lige får ved skranken i butikken. Din postkasse bliver fyldt med reklamer. Eller hvad når dit barn får stukket en ballon i hånden, når der er valgkampagne.Eller hvad med bonen i supermarkedet? Der er meget ubevidst forbrug, som vi slet ikke lægger mærke til.
Stort set størstedelen af det du får tilbudt, ender alligevel i skraldespanden. Ting som du slæber med hjem, skaber rod i dit hjem og i sidste ende som DU skal smide ud i skraldespanden eller køre på genbrugspladsen. Lidt tosset, ik?
Ryd ud i de ting, du allerede har.
Bedøm det du allerede har, gennemgå alt og vær kritisk. Lyder det uoverkommeligt? Det er det også. For hvis du som mange andre danskere har kørt med overforbrug i mange år, så vil du have dobbelt op på mange ting.
Tag et rum ad gangen.
Kig på den reelle anvendelse af dine ting. Er der virkelig et behov for det du har? Hvornår har du sidst haft fingre i det? Hvis det er mere end 12 måneder siden, så få det ekspederet videre. Så har du ikke haft brug for det.
Sæt spørgsmålstegn ved alt i dit hjem.
Start i køkkenet. Få gode råd til at rydde ud og spare penge i køkkenet
Genbrug (Recycling)
Brug det du har. Slid det op, få det til at række eller klar dig uden.
Genbrug er, når du køber en brugt sofa og genbruger den som sofa. Giv dig selv en udfordring. Hver gang du skal købe noget lige pånær medicin, så undersøg om du kan finde det brugt. Gør det til en udfordring. Så sparer du både penge og sparer miljøet for en ny belastning.
Genanvend (Upcycling)
Genanvendelse dækker over, at du gør noget andet med det, du allerede har. Det kan være dine gamle cowboybukser bliver lavet om til en taske, eller et hårbånd. Eller din gamle skjorte bliver syet om til en nederdel.
Når du er ved at smide noget ud, så stop op. Spørg dig selv. Kan jeg på nogen måde finde en anden måde, jeg kan bruge dette her til? Gå på opdagelse, åben op for den kreative tankegang. Spørg dine børn, eller en du kender, der er kreativ. Brug Pinterest. Det er et fantastisk sted, hvor du kan hente uendelig meget inspiration.
Det skal lige slås fast, at det er først, når du har fået ryddet godt og grundigt ud i alle dine ting, at det her virker. Det duer ikke, når du skal rydde ud, at du stopper op ved hver ting og siger; det kan jeg bruge til….For det er måske netop det, du har gjort indtil nu. Og måske er det grunden til, at du har så mange ting. Men fremadrettet, når du har ryddet ud, så skal du altid spørge dig selv. Kan jeg omdanne denne her gamle skjorte til en ting?
Nu har du fået de 4 grundliggende tips og tricks til at få taget hul på minimalisme. En person der stopper op, tænker og vurderer og kun køber nødvendige ting. Samtidig sparer du vores klode for al den forurening og belastning det er, at producere ting.
Har du prøvet et købestop eller har du snuset til minimalisme begrebet? Så vil vi gerne høre, hvordan det er gået for dig, og hvad du har fået ud af det?
Rigtig god fornøjelse!