Mavesyre – test af for lidt eller for meget?
Mavesyre ubalancer kan give sure opstød, halsbrand, kvalme, oppustethed, forstoppelse, ondt i maven, irritabel tarm IBS og nedsat appetit. Lider du af noget af det, eller måske det hele, så er det værd at tjekke, om du har for meget eller for lidt mavesyre. Det kan man teste gøre med en helt uvidenskabelig test af mavesyre.
Oplever du ofte gener efter du har spist? Går du rundt med generel ubehag omkring spisning eller fordøjelse? Så er det måske værd at teste, om du har for meget eller for lidt mavesyre. Ofte minder begge tilstande meget om hinanden. Du kan nemt og hurtigt teste, om du har for meget eller for lidt mavesyre.
Hvad gør mavesyren?
Mavesyren (HCL) produceres i mavesækken. Det udskilles i nogle celler i mavesækkens slimhinde i forbindelse med et måltid. Mavesyren har mange vigtige roller i fordøjelsen. Da det er syre, sænker det pH-værdien i mavesækken. Dette er nødvendigt for, at mavesækken kan gøre sit arbejde.
- Den lave pH værdi aktiverer pepsin, et enzym. Det begynder at nedbryde især proteiner. Denne grovfordøjelse er meget vigtig for det efterfølgende forløb af nedbrydning og spaltningen af mad i tyndtarmen. Nedbrydning af maden i tyndtarmen sker kun, hvis proteinerne er grovfordøjet i mavesækken.
- Den lave pH værdi i mavesækken starter signalstoffer, når man eksempelvis tænker på mad eller skal til at spise. Signalet går til resten af fordøjelsessystemet for at gøre det klart til ankomsten af mad. Der sendes også besked til hjernen om, at mæthedscenter skal aktiveres. Hvis der er for lidt mavesyre, eller pH ikke er surt nok, så bliver der ikke sendt besked til resten af fordøjelses systemet om, at der er mad på vej. Derfor bliver maden pludselig ikke fordøjet nok. Det øger risikoen for intolerancer og allergier, fordi immunforsvaret begynder at reagere på de delvist fremmede stykker mad, og ser det som fremmedlegemer.
- Mavesyren hjælper også med at nedbryde maden, så mineraler og sporstoffer nemmere kan optages i tarmen.
- Lav pH værdi sender også besked om til et andet enzym (gastrisk colipase) om, at det skal til at fordøje fedtstoffer.
- Mavesyren slår bakterier, parasitter og svampe ihjel. De må nemlig ikke komme ned i tarmen, for her vil de elske at bo. På den måde hjælper mavesyren indirekte immunforsvaret mod mulige sygdomme.
Hvis der er udu i mavesyren, bliver hele fordøjelsesprocessen ødelagt og kommer i ubalance. Hvis du ikke har fået grovsorteret din mad i mavesækken, så er der intet i din tarme, der kan nedbryde maden.
Tarmflora spiller en stor rolle for, hvordan vi nedbryder vores mad, og hvordan vi opretholder en sund bakteriestand i tarmene. 90% af immunforsvaret er styret af tarmfloraen. Har du problemer med tarmflora eller immunforsvar generelt, så er denne artikel bestemt et besøg værd.
Læs mere om hvad du skal spise for at få en sund tarm
Symptomer på for lidt mavesyre.
- Oppustethed, bøvsen især efter du har spist, forstoppelse, kvalme, nedsat appetit, tendens til opkastninger, sure opstød, halsbrand og smerter i spiserøret.
- Intolerancer, allergier, eksem og astma.
- Refluks (sure opstød især på tom mave)
- Problemer med tarmfloraen.
- Træthed og ubehag efter måltider, der især indeholder protein og/eller fedt. Måltider af normal størrelse med fedt og protein bør ikke være et problem med normal mavesyre balance.
Mange tror, at det næsten altid er for meget mavesyre, der skaber disse symptomer. Ofte er det for lidt mavesyre, der er årsagen.
Læs her hvis du lider af forstoppelse, hvordan du kan få gang i dine tarme helt naturligt.
Test af mavesyre? For meget eller for lidt?
Der findes flere test af mavesyre, for at undersøge om der dannes nok mavesyre, når du spiser mad.
# Tilskud af syre
Den hurtigste, nemmeste og mest præcise måde er at tage et tilskud af syre. Det findes som kapsler og hedder Higher Nature Betaine HCL. Du kan købe det hos www.echemist.co.uk.
Betain er et stof, som udvindes af rødbeder, og som man binder mavesyren til.
Start med at tage 1 kapsel til hvert hovedmåltid. Det gør du i 3 dage. Hvis du får en brændende fornemmelse i maven, så har du nok mavesyre og behøver ikke tage tilskud af mavesyre.
Hvis du ikke får brændende fornemmelse i maven, så øger du dosis til 2 piller pr. måltid i 3 dage. Hvis det brænder, er det for meget, så går du tilbage på 1 pille pr. måltid.
Du bliver ved med at øge dosis hver 3. dage, indtil du enten når 5 piller pr. måltid, eller at du får brændende fornemmelse. Så går du en pille ned pr. måltid og bliver på det. På den måde har du nu fundet den rette dosis.
Med tiden må du prøve af, om du skal regulere på dosis, men i første omgang så tag syrepillerne i eks. 6 måneder og læg mærke til de ændringer, der sker i kroppen og evt. fordøjelsen.
# Rødbedetest af mavesyre
Den røde farve i rødbeder nedbrydes normalt af syren og fordøjelsesenzymer. Hvis du har for lidt mavesyre, vil du kunne se det i din urin, fordi dine nyrer filtrerer dem bort.
Lav 175 ml rødbedesaft klar, og drik det samtidig med du også spiser noget protein. Det kan være lidt kylling eller nødder eller æg. Proteinerne skulle gerne aktivere mavesyren, som så også vil nedbryde rødbedefarvestofferne.
Nu skal du tjekke din urin de næste timer. Er den rød eller med rødligt skær, så er farvestofferne fra rødbeden ikke nedbrudt helt. Så har du muligvis ikke nok mavesyre.
# Natrontest af mavesyre
Nogle kalder den bagepulvertesten, fordi bagepulver indeholder natron. Men kan du finde natron så brug det.
Natron er meget basisk (bikarbonat). Natron opløst i lidt vand, vil få din pH-værdi til at stige i din mavesæk. Det vil kroppen ikke have og forsøger derfor at danne mavesyre, som skal neutralisere natronen. Den reaktion giver gas, altså CO2. Det vil stige opad og resultere i en bøvs.
Hvis du har for lidt mavesyre og ikke danner nok, når du tilsætter natron, så vil der ikke dannes så meget CO2. Du får hverken luft eller bøvsetrang.
Du skal lave testen om morgenen, lige når du er vågnet og stået op.
Kom 1/4 tsk. natron i et stort glas vand, rør det ud i vandet. Drik det. Start samtidig et stopur.
En normal mavesyre balance vil få dig til at bøvse et sted mellem 1.5-2 minutter
Hvis der går mere end 3-4 minutter, før du bøvser, så er du højst sandsynligvis i underskud af mavesyre. Stop testen ved 5 min. hvis du ikke har bøvset.
Hvis du bøvser mindre end 1.5 minut, har du muligvis høj produktion af mavesyre.(1)
NB! Vi er ikke læger, og derfor er det vigtigt, at du bliver testet grundigt for andre sygdomme og tilstande. Dette er blot test, der kan give dig en indikation på, hvilken vej din mavesyre hælder til. Og måske kan det give dig en forklaring på nogle af de symptomer, du oplever.
Vil du have flere gode husråd, tips og tricks til hverdagen om almindeligheder, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Helt gratis og max 1 gang om måneden.
Mit natron indeholder karbonat og ikke bikarbonat, er det det samme eller gør det en forskel ?