7 kommunikations fejl, der sker i de fleste parforhold.
[ezadsense leadin]
Du er halvdelen af et par, og det kan give nogle ret store udfordringer i forhold til kommunikation. Kommunikationen med din bedre halvdel, er ret skrøbelig netop fordi I begge har forskellige tanker, meninger, følelser og historier. Tjek listen ud, og se hvad der er af fælles kommunikations fejl, som de fleste par laver. Når først du er opmærksom på dem, så er det her, du har muligheden for at fjerne dem… altså hvis du vil.
1. Antager du, at mere kommunikation er løsningen?
Tro det eller ej, det kan faktisk gå galt med for meget kommunikation. Har du nogensinde diskuteret eller argumenteret så meget for din pointe, at du begynder at sige ALT, hvad du tænker?
Nogle gange er det ikke altid godt, at sige det højt du tænker. Men det sker, fordi du taler så meget, at du siger tingene bare for at holde dig selv i samtalen. Når det sker, så ved du, at du overkommunikerer. Nogle gange er du nødt til at holde tingene for dig selv, det betyder ikke, at du skal skjule ting fra din partner, men det betyder, at du bør vælge dine ord omhyggeligt og kun sige, hvad der skal siges for at løse det aktuelle problem. Det sidste du ønsker at gøre, er at åbne op for endnu et diskussionsemne, mens du stadig er midt i at løse den aktuelle udfordring!
2. Forventer du, at din partner læser dine tanker?
Du ønsker ikke at kommunikere for meget, men du ønsker heller ikke at undlade at sige noget og dermed forvente at din partner ved, hvad du tænker. Hvis du venter på, at nogen skal læse dine tanker, vil du aldrig komme til at føle dig som en ligeværdig partner i forholdet. Du er nødt til at sige, hvad du tænker og føler, bare sørg for at din partner forstår, at disse er DINE følelser og meninger, ikke noget, du forsøger at påtvinge din partner.
3. Giver du efter uden at sige, hvad du mener?
Det nytter ikke noget at overgive dig uden at få sagt, hvad du mener, bare for at løse problemet hver gang. Din partner kan ikke vinde hver gang, og du skal sørge for, at du får tilkendegivet, hvad du føler, og hvad du har brug for. Hvis du aldrig siger, hvad du mener, fordi du forsøger at bevare freden, vil du opdage, at som tiden går, vil du bære nag og blive vred på din partner, fordi du simpelthen mister forbindelsen til dig selv. Du vil højst sandsynligt ende med at være ulykkelig i dit forhold.

4. River du op i gamle ting?
Det er nemt at hente ting frem fra fortiden og bebrejde din partner. Render du rundt og bærer nag for noget din partner har med i sin historie eller ting, de tror på eller gør anderledes end dig?. Det er altid et dårligt valg at bruge den vej. Det ændrer intet, og det får dig til at ligne en, der aldrig tilgiver eller slipper et emne. Fokuser på at være den type person, der kan komme videre efter en afklaret, overstået kamp, og bring ikke emnet op i hvert skænderi eller diskussion, der følger. “Lev i nuet” lyder lidt kliche agtig, når du står midt i et skænderi, men det er vigtigt at holde fokus på at leve i nuet, så du ikke forlænger hvert skænderi eller diskussion, du har.
5. Forstår du ikke, hvad der virkelig bliver sagt?
Nogle par synes, det er nyttigt at opsummere hinandens pointer. Lyder det lidt som noget, du ville gøre i en stil i gymnasietiden, ik´? Det er faktisk en rigtig god måde at sørge for, at I forstår hinanden! Når din partner har delt sine tanker og bekymringer, så kan du opsummere ved at sige: “Det lyder, som om du er tilfreds med X, men har brug for Y ændrer sig, så forholdet bevæger sig fremad.” Din partner kan så afklare, om det er nødvendigt, og om du reelt har forstået, hvad din partner mente. Hvis du gjorde det, så kan du begynde at forklare din holdning om emnet. På den måde vil hver bemærkning ikke få nye emner eller skænderier til at eskalere ud fra modstand fra din partner eller dig selv.
6. Tænker du mere på din sejr, end du lytter?
Okay, vi kan lige så godt indrømme det. De fleste af os går ind i et skænderi eller diskussion, hvor vi allerede ved, hvilke argumenter vi har tænkt os at fyre af, og hvordan vi ønsker, at partneren skal føle, og hvad vi ønsker at sige eller gøre for at “vinde”. Det er ikke den bedste holdning at have, når du kommunikerer med din partner, fordi enhver diskussion bør have mindst to sider af samme sag for at være fair. Når du ved præcist, hvad du vil sige inden diskussionen, så vil du ofte tænke i stedet for at lytte til din partners argumenter. Det nytter ikke kun at fokusere på de første par ord din partner siger – Lyt til hele redegørelsen, brug et øjeblik til at absorbere det, og tænk derefter over, hvad du vil sige. Hvis du er nødt til at skrotte din oprindelige angrebs strategi, så er det nok det bedste.
7. Glemmer du at overveje din partners synspunkt?
Selvom vi alle er forskellige, så kender du din partner bedst. Du ved, hvad de mener om tingene, hvilke ord eller situationer, som får dem til at føle på en bestemt måde. Glem ikke alt dette bare for at vinde et argument. Tag din partners følelser, meninger og historik i betragtning, når du kommunikerer. Du kan undgå en masse kampe og sårede følelser ved at være hensynsfuld på den måde.