Hvad er forskellen på bagepulver og natron?
Måske du aldrig har spekuleret over det, men der er forskel på bagepulver og natron, og den hemmelighed vil vi selvfølgelig gerne dele med dig, så du er helt sikker på at få din kagedej helt i top…
Både natron og bagepulver bruges i bagning i forbindelse med at hæve dejen, men har to vidt forskellige måder at reagere på. Så derfor kan du ikke bare bruge bagepulver i stedet for natron eller omvendt.
Vil du læse om alle de vilde ting, som du også kan bruge natron til, så læs med her.
Natrons egenskaber
- Natron går under betegnelsen baking soda (engelsk), bicarbonat, natriumbicarbonat, natriumhydrogencarbonat.
- Natron danner gasser og bobler lystigt i kagen, for på den måde at få en dejlig luftig dej. (helt simpelt rent kemisk, så dannes der syre, der bliver til vand og CO2)
- Natron skal bruge syre (surmælksprodukter, eddike, citron m.m) i dejen for at reagere og skabe gas, for at få det til at hæve.
- Natron kræver, at du arbejder hurtigt, når først du har blandet ingredienserne. Start derfor altid med at samle tørre ingredienser for sig, for derefter at hælde væske i. Kom dejen i ovnen så hurtigt som muligt, så du får glæde at de fine bobler, som natron udvikler.
- Du skal bruge 1/4 af mængden af natron i forhold til bagepulver (1 tsk. natron svarer til 4 tsk. bagepulver)
- 1/2 tsk. natron (2 g) neutraliseres af 1 tsk. eddike/citronsaft eller ca. 2,5 dl kærnemælk
- Natron kan bruges til mange andre ting end blot til at bage med.
Bagepulvers egenskaber
- Bagepulver går under betegnelsen baking powder (engelsk)
- Bagepulver er en blanding af dinatriumdiphosphat (E 450), natron og majsstivelse, hvor den ene syre reagerer, når væsken tilsættes og den anden syre reagerer, når kagen sættes i ovnen.
- Bagepulver reagerer ikke lige med det samme som natron, og gør det mere stabilt at arbejde med.
- Nogle bagepulver er også tilsat fyldstoffer, så dit bagværk ikke klumper.
- Bagepulver kan ikke alene få kagerne til at hæve, men kræver som regel at du pisker luftige æggehvider eller lignende, så der kommer luft i dejen, som hjælper med at hæve kagen.
- Du skal bruge 4 gange så meget bagepulver i forhold til natron. Pas på for bruger du store mængder bagepulver, kan du godt få for bitter smag. (1 tsk. bagepulver svarer til ¼ tsk. natron)
- 150 g. hvedemel bruges 1 tsk. bagepulver.
Du kan med fordel købe bagepulver og natron her med gratis fragt
Send gerne dine erfaringer eller tips og tricks til os. Vi er altid glade for, hvis du vil dele.
Kilde www.danskkemi-online.dk
Hej har lige et spørgsmål har en ven som koger sin kokain i Natrium bicarbonat E500 for at kunne ryge sit kokain crack,er det godt nok for ham at bruge til at fremstille ryge crack?fordi har fået ham væk fra at bruge salmiakspiritus og læst man kan bruge Natrium bicarbonat og det er jo sundere for ham når han absolut skal gøre det. Mvh JJ
Hej
I google står der 1/2 tsk natron svarer til 1 tsk bagepulver. Hvad er egentligt det rigtige?
Tak