Forskellen på HUSK og fiberHusk, og hvad bruger man det til?
Hvad er forskellen på HUSK og fiberHusk? Og hvad kan man bruge Husk og fiberHUSK til? Er der egentlig forskel? Måske er du ikke klar over, at der er forskel på de to produkter. Læs med her for tips og tricks til brug af HUSK og fiberHUSK, så din glutenfri bagning lykkes, hver gang.
Hvad er loppefrøskaller?
Loppefrøskaller er skallerne fra frøene fra planten Plantago ovata. Loppefrøplanten dyrkes i Indien og Pakistan. Skallerne opløses i vand, og suger vandet til sig. Skallerne kan ikke fordøjes, da de har et højt indhold af kostfibre. I tarmsystemet i menneskekroppen, suger loppefrøskallerne væske til sig, men de passerer uoptaget igennem tarmen. Derfor skal man altid indtage ekstra væske, når man spiser loppefrøskaller. Ellers risikerer man en slem forstoppelse.
Hvad bruger man HUSK og fiberHUSK til?
Oprindeligt er loppefrøskaller målrettet og udviklet til folk, der ikke får nok fibre i maden, eller som har en eller anden form for problemer med tarmene. Det er godkendt og sælges som kosttilskud i Vesten. Der er flere, der har glæde af at bruge HUSK og fiberHUSK under vægttab.
Sidenhen har man fundet ud af, at produkterne også kan bruges til at bage glutenfri brød og kager, da det netop kan erstatte gluten. Loppefrøskallerne giver tilnærmelsesvis en lignende struktur, som gluten også ville have givet i glutenfri bagning. Det binder væske i brød og kager, ligesom det gør i tarmen.
Hvordan bruger man loppefrøskaller til bagning af brød og kager?
Når du skal opløse HUSK eller fiberHUSK i væsken, så er det vigtigt at du har piskeriset fremme. Får du ikke pisket grundigt og helst med det samme, så risikerer du, at det klumper. Ofte står der i opskrifter, at du skal vente med at blande resten i, før dine loppefrøskaller har geleret, altså blevet til en geleklump. Vi har bagt glutenfrit i mange år, og vi synes faktisk, det er bedst, at når du har fået opløst loppefrøskallerne ved at piske, at du rører resten af ingredienserne i med det samme. Det skal nok få den ønskede virkning, som er at samle dejen. Så har du også en bedre fornemmelse for, hvor meget og hvor fast din dej bliver.
Erfaringen er, at det er nemmere at bage med fiberHUSK. Det opløses bedre (det skal nemlig piskes grundigt for at kunne opløses og undgå klumper i dejen), og strukturen i bagværket bliver bedre, når du bruger fiberHUSK. Måske fordi det er pulveriseret.
Mangler du en rigtig god opskrift på glutenfri og mælkefri boller, så klik herover.
Hvad er forskellen på HUSK og fiberHUSK?
HUSK er den grønne, fiberHUSK er den gule. Begge består af loppefrøskaller, bedre kendt som Psyllium-frøskaller. FiberHUSK er pulveriserede loppefrøskaller. Man har simpelthen taget den grønne HUSK og lavet pulver ud af det, og dermed fået fiberHUSK produktet. Da det er pulveriserede skaller, er der forskel på hvilken mængde du skal bruge, alt efter om du bruger HUSK eller fiberHUSK.
Du skal bruge dobbelt så meget HUSK i forhold til fiberHUSK ved bagning, hvis det er dl (volumen)
Står der eks. i en opskrift, at du skal bruge 1 dl. loppefrøskaller, så må du gå ud fra, at det er den grønne, der menes. Ligger du kun inde med den gule, altså fiberHUSK så skal du kun bruge halv mængde i forhold til opskriften. Står der derimod, at du skal bruge 20 gram grøn, så er det det samme som 20 gram gul.
Det er dog ikke altid, at opskriften giver et klart svar på, hvilken en af ovenstående, du skal bruge. Og derfor er det en god ide at starte ud med halv mængde, hvis du er i tvivl. Du får hurtigt en god fornemmelse af dejen, når resten af ingredienserne er blandet sammen.
Har du nogle erfaringer med ovenstående, så skriv gerne. Du må også meget gerne stille spørgsmål eller skrive en kommentar.
Hav en dejlig dag!
Norman tager fiberhusk(den grønne) opløst i vand, for fordøjelsen, virker den gule så bedre?
Du kan bruge begge dele til fordøjelsen, du skal blot bruge halvt så meget af den gule i forhold til den grønne. Og der er umiddelbart ikke nogen forskel på selve indholdet, andet end at den gule er knust, altså i mere pulver form end den grønne.
Ved bagning har det stor betydning på forskellen.her er den gule at foretrække.
Må man tage den grønne. .tabletter når man har cøliaki
Eg der nogle andre opskrifer, der inkluderes alle almindelige procukter?
Hej Vivian Jeg er i tvivl om hvad du mener med alle produkter?
Jeg har fundet en opskrift på grønkålsmuffins og i den skal man bruge 200g hvedemel. Kan man bruge fiberHusk i stedet for?
Nej desværre kan man ikke bare erstatte hvedemel med husk, det skal også glutenfrit mel med i, og det kender jeg ikke lige forhold. Desværre 🙁
FiberHusk er 3 i 1. Dvs. mælkesyrebakterier, insulin og frøskaller. I den grønne er der ikke insulin og mælkesyre, så de to produkter er ikke ens. Hvad gør insulinen godt for. Vil insulinen påvirke blodsukkeret ? Diabetiker eller ikke diabetiker?
Ikke insulin men inulin https://www.myprotein.dk/thezone/kosttilskud/hvad-er-inulin/
Er det kun i gærdej Fiber HUSK virker så brødet bliver luftigt ?
Hej Emma.
Fiberhusk virker også med surdej og med bagepulver. Det vigtigste er at du virkelig rører fiberhusk og vand rigtig godt sammen, gerne på fuld power 15 min, så får du rigtig luftig dej.
Mens vi venter på Profiber, mener min dyrlæge at vi kan bruge den grønne Husk. Min hund har diarre og har haft det over en måned. Hun har en meget sart mave. Kan jeg bruge den?