Er der gluten i havre og havregryn
Havre er fra naturens side glutenfri…så langt så godt.
MEN hvis havren blive smittet med gluten, både via marken, ved høsten, på møllerier eller selve produktionen, så er det ikke glutenfrit.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at almindelige produkter med havre ikke er fremstillet af ren havre, og derfor kan være forurenet med gluten. Så derfor kan man ikke garantere, at havre er glutenfri med mindre, der decideret står “glutenfri” på pakken.
Lider du af cøliaki, så vær meget opmærksom på, om du indtager havre eller glutenfri havre. Det er måske her, du kan finde en synder.
Man kan købe specialprodukter fremstillet af ren havre uden spor af andre kornsorter, og som tåles af de fleste med cøliaki.
Cøliaki er en tarmsygdom, der gør, at man har glutenintolerance eller gluten allergi. Sygdommen gør, at man må ligge sin kost om og spise glutenfrit resten af livet.
Gluten kender du som elastikken i dejen, det der giver spændstigheden. Gluten er en gruppe af proteiner i hvede, byg, rug og spelt. Gluten giver hos ca. 1% af befolkningen anledning til cøliaki. Det tal er dog stadig stigende og ingen ved reelt, hvor mange der har en intolerance overfor gluten, men som blot ikke er opdaget endnu.
Majs, ris og boghvede indeholder ikke gluten.
Kilde https://www.foedevarestyrelsen.dk/
2 Responses
[…] 340 g glutenfri havremel (læs om havre og glutenfri havre her) […]
[…] Havre – skal købes glutenfrit, så er du sikker på, det ikke er kontamineret af gluten. […]