Glutenfri og mælkefri i Thailand
Er du en af de uheldige, der skal leve glutenfri og måske heller ikke kan tåle mælk eller laktose enten som intolerance eller som allergi? Så er du måske begrænset i, hvor du kan rejse hen i verden? Det er i hvert fald en af de ting, der kan være enormt stressende og begrænsende for os med gluten og komælks-udfordringer.
Laktoseintolerance og Thailand.
Som udgangspunkt er laktoseintolerance det “nemmeste” at rejse med. Du kan nemlig købe laktosepiller. Pillerne indeholder et enzym lactrase ,som bekæmper laktosen. Enten drysser du pulveret over maden eller spiser pillen, hvis du bliver udsat for laktose eller ikke kan undgå laktose. Så fortvivl ikke, det er nemt at rejse i Thailand med laktosepiller. Laktosepiller kan du købe her.
Mælkeprotein Kasein og uden komælk som veganer i Thailand.
Velkommen til landet, hvor ingen tåler mælkeprodukter. Det er nemlig de færreste asiater, der selv kan tåle komælk. Derfor er de fleste thailandske retter uden mælk. Bemærk vi skriver thailandske.
For besøger du et turistområde i Thailand, så skal du se dig for. De kommer nemlig mælk i alt, der ikke er en traditionel thailandsk ret. Selv deres kokos-is kommer de almindelig komælk i. Turisterne i Thailand vil hellere have europæisk mad end thaimad.
Sådan spørger du, om der er mælk i maden i Thailand
Mai sai num (mai sai betyder uden/ingen og num betyder mælk)
Vil du være høflig, så sæt et ka/krap efter du spørger. (Ka hvis du er kvinde, krap hvis du er mand)
Du skal også se dig for, hvis du køber soyamælk. For de kommer nemlig komælkpulver i soyaprodukter. Ja, hvem skulle have troet det.
Du kan købe en soyamælk uden ko mælk, som er den til venstre på billedet.
Den findes i en blå udgave, men den indeholder komælk. Dette mærke Lactasoy er rimelig tilgængeligt i hele Thailand, selv på de små øer.
En mulighed er også at købe mandelmælk eller kokosmælk. (de to andre på billedet)
Er du i nærheden af markeder, så prøv den friske kokosmælk. Det smager SÅ godt, og smager slet ikke af kokos.
Rismælk er også tilgængeligt, men mærkeligt nok i risdyrkernes land ikke ligeså meget som soya. Og lidt sværere at opdrive.
Glutenfri mad i Thailand for folk med glutenallergi/ cøliaki
Udfordringen består i at al thaimad bliver tilberedt med soya som indeholder gluten. Næste udfordring er, at thaierne stort set ikke ved, hvad gluten er. Og med en sprogbarriere og en forklaring på gluten kan det gå helt galt. Men det kan også gå godt!
Er du allergiker, så vil jeg umiddelbart sige, at det bliver en udfordring, men det kan lade sig gøre med lidt forberedelse inden rejsen.
Du bliver nødt til at finde et hotel, som ved hvordan de kan håndtere gluten. Og her er det bedste bud Bangkok og Phuket.
Vi fandt en enkelt restaurant Cafe Tropical på Koh Lipe (sydlige Thailand), som kunne håndtere gluten og vegetar/veganske efterspørgsler. De bruger glutenfri soya i alt. De kan dog ikke lave glutenfrit brød, men kan finde lidt alternativer.
Glutenfri madlavningskursus
I Chiang Rai var vi så heldige at være på Cooking Class for Thai hos Cooking with Ann.
Ann selv kan ikke tåle gluten og mælk. Så her kunne vi lære at lave alle retterne fra bunden af, uden brug af diverse glutenholdige produkter. Og det smagte himmelsk. Hun er den eneste, der kan lave glutenfrit i Chiang Rai. Der er kun 4, der tilbyder madlavningskurser i Chiang Rai.
Tryk her hvis du vil læse mere om at rejse i Chiang Rai!
I Chiang Mai er det lidt anderledes. Her er der 500 tilbud om thailandske madlavningskurser. Forsøg at google dig frem eller søg via Tripadvisor om nogle har erfaring med glutenfrit mad på madlavningskursene.
Er du glutenintolerant, så er det ikke noget problem at rejse i Thailand. Selvfølgelig skal du se dig for, men hvis du har lidt med hjemmefra, så kan alt lade sig gøre.
Overlevelsespakke med hjemmefra
Vi plejer at tage en overlevelsespakke med i form af glutenfri havregryn og glutenfri muslibarer med. Vi er ret vilde med Flapjacks og Nakd bar. De kan redde ethvert lavt blodsukker.
Skal du være afsted et par uger, så kan du sagtens tage glutenfrit brød med. Sørg for at købe vakuumpakket, så holder det sig bedre i varmen.
Når vi backpacker i Thailand, så har vi kun brød med til det første døgn, det fylder for meget at slæbe mere med. Skal man bo på et resort eller mere fast sted, hvor man ikke skal pakke ud og ind, så er det ikke noget problem at tage brød med hjemmefra. Ofte kan du finde brødrister i restauranten, hvor du så kan riste brødet. Alle thailændere er jo venlige og vil så gerne hjælpe.
Vi sørger også for at pakke lidt soya eller havremælk hjemmefra, helst i brikker. Dem fra Oatly smager skønt, men vær opmærksom på at de ikke er glutenfri, men blot under grænseværdierne for indhold af gluten.
På den måde har vi altid mad med til nødstilfælde, hvis det ikke er til at finde lige i nærheden. Især i lufthavnene er man udfordret på at opstøve noget mad. Vi tager også et par skåle og et par skeer med. Og så hapser vi (fy fy skamme) de små sukkerposer på restauranterne. Og topper med en banan. Så er vi godt kørende indtil næste måltid.
Sådan spørger du om glutenfrit i Thailand
Du kan ikke forklare hvad gluten er, men du kan spørge om det er lavet af rismel.
En padthai ret (klassisk thairet) er altid lavet med risnudler, så den er sikker. Men vil du gerne spørge om det er lavet med rismel, så skal du sige
Ben Ka Chao (Udtales BENIKACHAO)
Husk den nasale syngende lyd. De vil umiddelbart undre sig, at du spørger, hvis det er lavet af rismel, som det jo er. Men spørg hvis du er i tvivl.
Nudler af bønner og rismel er altid lidt mere gennemsigtige end hvedemel. Gå udenom ægnudler.
Her på sedlen er der skrevet hvedemel og rismel. Den som stjernen er sat ved er rismel. Du kan printe billedet ud, så du kan spørge.
De små pandekager, der reddede vores dag
På vores forrige rejse til Thailand i 5 uger, begyndte vi at sukke efter pandekager. Det laver de mange steder og er selvfølgelig lavet med både hvedemel og komælk. Der findes et alternativ!
Thailandske små pandekager, som hedder Kanom Krok. De er lavet af rismel og kokosmælk og lidt andre lækre ting. Og de smager himmelsk. Lidt som æbleskiver og pandekager i en smagseksplosion.
Og dem kan vi tåle. Så hvis du får mod på det, så kan du jo spørge en pandekage dame om hun har mod på at lave en omgang til dig. Det lykkedes os at finde en venlig sjæl på Koh Mook (lige syd for Koh Lanta) og for hele 8 kroner reddede hun vores dag. Ja, hvad gør man ikke for at få en smule lækkert med bid i.
Har du spørgsmål om glutenfrit og laktosefri/mælkefrit i Thailand, så spørger endelig løs. Gode råd er også velkomne.