Cøliaki, glutenintolerance, allergi. Hvad er forskellen..?
Er du også helt ny i dette glutenfrie univers, og ligner du et stort spørgsmålstegn, når ord som cøliaki, glutenintolerance og allergier bliver kastet omkring dig? Så fat mod! Vi har lavet en hurtig guide til dig, så du nemt kan gennemskue, hvad der er hvad.
Din kost består af fedt, proteiner og kulhydrater.
HVAD ER GLUTEN:
Gluten er et protein. Det er det, der gør brødet elastisk. Når du laver pizzadej, så kan du trække i dejen, så den bliver hel tynd. Det er gluten, der gør, at du kan trække så meget i dejen. Gluten består af to proteintyper, gliadin og glutenin.
Mange forveksler glutenproblemer og stivelseproblemer, men det er to forskellige problematikker.
HVAD ER STIVELSE:
Stivelse er et kulhydrat, sådan en form for sukker. Det findes i to forbindelser, de lange (polysakkarider) og de korte (monosakkerider). Stivelse er kulhydrat, og har ikke noget at gøre med gluten. Til gengæld er der mange mennesker, som reagerer på og har svært ved at nedbryde de lange kulhydrater. Så hvis du ikke er udredt, så er det en god ide at prøve dig frem eks. via Low fodmap diæten, hvor du udelukker de forskellige polysakkarider i en periode.
HVAD ER CØLIAKI OG GLUTEN-INTOLERANCE?
Cøliaki kaldes også glutenintolerance eller gluten-sensitiv enteropati.(1) Så cøliaki og glutenintolerance er det samme. Men ingen regel uden undtagelse. For der findes selvfølgelig undergrupper for at gøre forvirringen total, så betegnelsen dækker over mere end som så.
Cøliaki dækker over 4 forskellige tilstande.
- Cøliaki – En sygdom i tyndtarmen som ødelægger tyndtarmens slimhinde. De små fimrehår ødelægges pga. betændelse. Derfor bliver evnen til at optage næringsstoffer svær. Kroppen laver antistoffer mod kroppens eget enzym. Dette kaldes en autoimmun sygdom.
- Dermatitis herpetiformis – En meget sjælden sygdom, som har samme forandringer i tarmen som folk med cøliaki. Man får også hududslæt og væskefyldte blærer. Diagnosen stilles ved en hudbiopsi.
- Ikke-cøliakisk glutenintolerance – Ved cøliaki reagerer kroppen mod sig selv, (autoimmunsygdom) (2). Ved cøliakisk glutenintolerance er det andre dele af immunforsvaret, der reagerer. Man har normal tarm, og ingen antistof reaktion. Læs mere på den norske cøliakiforenings hjemmeside.
- Hvedeallergi – Madallergi, hvor du reagerer på proteinet i hvede. Det føles og opleves som når enhver anden allergisk reaktion opstår. Nogle får opkast, nogle hæver op og får udslæt og andre får åndedrætsbesvær.
Behandlingen for alle tilstande er, at udelukke det man ikke tåler af kosten. Problemet er, hvis man ikke er blevet udredt i sygehusregi, og man allerede er startet med at udelukke ting i kosten, så vil man ikke få et korrekt billede af sygdomstilstanden. Så du skal tage valget mellem; om du kan du holde ud at spise ting, der gør dig dårlig, indtil du er udredt, eller skal du selv udrede dig ved udelukkelsesmetoden og så risikere at få et forkert diagnose.
I Danmark giver man ikke “ikke-cøliakisk glutenintolerance” diagnosen. Her kan man kun få cøliakidiagnosen, hvis du har en autoimmunrespons eller ved biopsi af tarmene, hvor man kan se fimrehår er betændte og ødelagte. Og da ikke–cøliaki GI tilstanden ses oftere og oftere i befolkningen, er der mange, der går forgæves til udredning, men ofte ikke får diagnosen. Her er den nemmeste vej for mange blot at udrede dem selv, og bruge udelukkelsesmetoden.
Hvis du skal udelukke gluten i din kost, så gør det i en periode på 2-3 måneder, og introducer da glutenholdigt mad, som da du spiste normalt. Får du slem reaktion, så er det højst sansynligt gluten. Får du forstoppelse, kan det være tarmen lige skal i gang eller mangel på mavesyre.
Får du ingen reaktion, så vil vi anbefale dig at prøve LOW FODMAP diæten, hvor man systematisk udelukker de forskellige slags kulhydrater, og på den måde ser om man får en reaktion.
Skriv endelig spørgsmål eller erfaringer du måtte have med ovenstående.
Held og lykke!
1 Response
[…] efter skoldkoppeudbrud. Hvis det er noget, som kommer igen og igen, så bør du overveje om du skal udelukke gluten i en periode for at se om det er glutenintolerance du har. Eller om du har andre fødevarerallergier eller intolerancer. Man kan også se det ved andre […]