20 smarte mad tips, der kan spare dig for tid i køkkenet!
Uanset om du er en erfaren kok i køkkenet, eller du er helt nybegynder, så er der altid nye måder, du kan gøre dine kulinariske eventyr lettere på. Her finder du ud af, hvordan du kan bruge mindre tid ved komfuret og i stedet bruge mere tid på at lave dine andre lækre ting.
1. Læs opskrifter på forhånd
2. Forbered alt på forhånd
Kig på din ingrediens-liste og hvis der er noget, der kan hakkes, skrælles eller blandes i forvejen, så gør det. Det vil spare masser af tid, når du skal lave mad, og vil som regel gøre hele processen mindre stressende. Jeg kan især godt lide at gøre dette aftenen før jeg eks. har planer om slow cook tilberedning af et måltid, fordi jeg elsker simpelthen bare at få lov at sove nogle ekstra minutter om morgenen. (så lidt motivation er jo godt)
3. Køb et godt sæt knive
Knive kan være en dyr investering, men de er det værd. Ikke alene vil de skære tingene mere fint og effektivt, de vil også hjælpe dig med at skære tingene meget hurtigere. Sørg for at du plejer dem ordentligt ved at slibe dem regelmæssigt og ikke udsætter dem for andet bestik i skufferne. Hæng dem gerne på en knivholder eller i en blok.
4. Du behøver ikke skrælle alt
Det sparer tid. Samtidig gavner det din sundhed for de bedste næringsstoffer kan findes i grøntsagernes skind.
5. Gem dine madrester
Jeg tror ikke, jeg kan beskrive dette bedre end Gio Bellino fra Flavor Bomber:
“Gør det til en god vane at fryse små portioner fra måltiderne. Eks. Tag en smule fra den fantastiske sovs fra dit farsbrød, gem kyllingefedt du skummer fra din suppe, gem baconfedtet, gem noget af rub, marinade, urte blend osv. Du kan også gemme grøntsager, som du kan lave til en velsmagende blanding til enten puré eller til en sauce. At have disse elementer i fryseren, vil gøre din fremtidige madlavning nemmere og kan klares med et snuptag. ”
6. Gem dine rester fra tilberedningen
Smid ikke grøntsagsskræller ud eller kød rester/afpudset, de kan være utrolig nyttige! Jeg fryser mine for senere at bruge dem som ingredienser i supper eller gryderetter. Hvis du ikke lige synes om det, så smid endelig skrællerne i kompostbunken. Så er bæredygtighed og CO2 udslip nemlig på rette vej.
7. Vask op imens
Den absolutte værste del af madlavning er at vaske op, så hvorfor gøre det sværere for dig selv? Undgå en enorm bunke af irritation, når madlavningen er slut, og vask op undervejs. Dit fremtidige selv vil takke dig for det.
8. En-gryde-måltider vinder
En anden måde at spare opvask på og dermed tid, er ved at lave en-gryde-måltider såsom de førnævnte supper og gryderetter. De gør livet meget lettere, og ingredienser kan ofte bare smides i. Jeg elsker lav- vedligeholdelses- måltider!
9. Slow Cooker er vejen frem
Hvis du leder efter noget mere bekvemt køkkengrej, så bør du investere i en slow cooker. Der er virkelig ikke noget bedre end at komme hjem efter en lang dag til den lækre duft af middagen, der er allerede tilberedt. Samtidig har slow cooked mad tendens til at være meget mere mørt og med større smag end almindelig tilberedt mad. Se hvad en slow cooker koster.
10. Brug trykkoger
Hvis du vil have samme effekt som slow cooker, men du har ikke hele dagen til at vente, så er en trykkoger svaret. Det gør stort set det samme, men på vanvittig kort tid. Der er selvfølgelig en videnskabelig forklaring bag det, men jeg foretrækker at tro på det er magi i dette tilfælde.
11. Du behøver ikke bruning ved slow cooking
Du vil måske bemærke, at til de fleste slow cooker opskrifter, skal du brune kødet på forhånd. Hvis du ikke har tid til dette, så har jeg her et godt fif til dig med en hemmeligt ingrediens. Tilføj en lille tomat og lidt sojasovs, og det vil give dit kød samme dybe smag. Velbekomme.
12. Brug sæsonens råvarer
Nogle gange kan det være lidt besværligt, men jeg forsøger altid at lave mad med årstidens råvarer. Ikke alene er det billigere, men det sparer faktisk tid, fordi de lækre naturlige smagstoffer fra fødevarerne automatisk træder frem.
13. Hav altid de basale råvarer i skabet.
Der er ikke noget værre end at opdage, at du ikke har basis varerne, der er nødvendige til en opskrift, når du vil lave mad. Dette kan du undgå ved at sikre dig, at du altid har et velassorteret skab. Nogle af mine varer er:
Urter og krydderier (det anbefales at dyrke dem selv, mere smag og mere glæde)
Kokosolie, olivenolie, chili, hvidløg, fiskesauce, kokosmælk og en bred vifte af karry pasta, tomat koncentrat, tamari.
Bagning såsom mel, sukker og æg
Og derfra behøver jeg kun at bekymre mig om at købe råvarer og kød.
14. Hav styr på sagerne
Det kan lyde som et mærkeligt punkt, men det er en metode, der virker for mig. Hold orden i skabene men også på køkkenbordet, når du er i gang. Så mister du ikke overblikket, når hver ting har sin plads. Tro mig, du vil spare masser af tid på at have styr på det.
15. Kokkerer større partier mad.
I stedet for at lave mad hver aften, så lav større portioner mad til at fryse ned. Hvis du har et par timer ekstra, så lav flere forskellige ting. En fryser fuld af færdigretter gør livet meget lettere og gladere, når du er for træt til at lave mad. Det vil også forhindre dig i at vælge fastfood, når du reelt har et valg fra fryseren.
16. Invester i gode gryder og pander
Ligesom knivene skal være i orden så skal gryder og pander også være af god kvalitet. Du vil ikke kun producere fødevarer af bedre kvalitet, men tilberedningen vil være meget hurtigere. Mest fordi gryder og pander vil varmes hurtigere op, men de vil også tilberede dine ingredienser ensartet.
17. Udnyt resterne af det varme vand
Det er ikke så meget en tidsbesparelse, som det er en vand besparelse. I stedet for at hælde det kogte vand ud, så hæld det ud over dine karklude eller skuresvampe, så får du dræbt bakterier. Alternativt kan du vente på, at vandet bliver koldt og så bruge det til vanding af planter inde og ude.
18. Hvor lang tid det tager at varme din olie op?
Vid hvor længe hver af dine gryder, pander mv. tager at varme op (tag tid), og fremover kan du bare sætte uret, og herefter smide ingredienser i eller på. Så sparer du tid ved at stå og holde øje med varmen.
19. Rist rødbederne hele
Hvorfor spilde tid på at skrælle rødbederne og få farvet dine hænder og hele dit køkkenbord? Pak dem i noget folie og smid dem direkte i ovnen. Når de er færdige, vil skindet glide nemt af.
20. Pisk æggehviderne før æggeblommer
Hvis du har en opskrift, der skal bruge adskilte hvide og æggeblommer til, så pisk er det æggehviderne, du skal piske først. Det sparer tid, for du behøver ikke at vaske piskeriset imellem de to slags piskninger. Du kan ikke piske æggeblommer først og få en rest med over i hviderne. Men en smule hvide med æggeblommerne gør ingen forskel.