Fjern flyverust i opvaskemaskinen og flyverust på bestik.

Du tror, det er løgn… Flyverust kan fjernes nemt og billigt. Flyverust i opvaskemaskinen og flyverust på bestik. Læs videre og se hvordan du kan fjerne flyverust.

Knive med og uden flyverust

De fleste kender flyverust på bestik, når opvaskemaskinen først har svunget sine kyndige arme ud over både bestik og resten af porcelænet.
Du har sikkert også fået af vide af bedstemor eller diverse kloge mennesker, at der ikke er så meget at gøre, når først flyverusten har gjort sit indtog. Du må hive slibemiddel, citronsyre eller rustfjerner frem og polere i stor stil. Du må skifte trådkurven i opvaskemaskinen eller måske ligefrem reparere den.

Men du behøver slet ikke det store kavaleri for at komme flyverust til livs.

Du kan gøre noget meget simpelt, og du tror det ikke, før du selv har prøvet at fjerne flyverust på bestik i opvaskemaskinen. Det kan fjernes så nemt.
[ezadsense midpost]

Hvad er flyverust ?
Flyverust på bestik i opvaskemaskinen fremkommer, når man vasker bestik af rustfrit stål sammen med ting, der er rustne (og som du faktisk ikke kan se eller har lagt mærke til er det) eller ikke er lavet af rustfrit stål. De største syndere er hvidløgspresseren og klingen på osteskæreren, æggedeler og sigter.
Tjek også om der er hul på nogle af holderne i maskinen. De er lavet af jern med gummibelægning. Er der skader på holderne og dermed jern der er blottet, skal man forsegle disse skader ellers kommer man aldrig “flyverusten” til livs. Husk at vælge et forseglingsprodukt,der ikke er giftigt efter ophærdning og som kan tåle kontakt med vand.

Men nu er vi jo nogle mennesker, som ikke altid tænker over, om det bestik vi putter i opvaskemaskinen, er lavet af jern. Og når skaden er sket, og flyverusten har forpestet vores bestik og opvaskemaskine, så kan vi ikke bare tage til takke med, at vi skulle huske at forebygge. Specielt har vi en tendens til at blive ved med at begå de samme fejl igen og igen… og flyverusten fjerner bare ikke sig selv.
Men næsten da….

Tjek det her ud og prøv det selv!

Det eneste du skal gøre, og vitterlig det ENESTE er, at placere en ”bold” af sølvpapir i opvaskemaskinen. Du kan sagtens placere to ”bolde” hvis du lider af meget flyverust på bestik og diverse. Du skal ikke kramme den hårdt, men forme bolden med lidt luft omkring den.

For at fange mest “flyverust” muligt, bør man vaske flere gange og lade være med at spare på sølvpapiret. Der menes ikke flere ruller sølvpapir, men jo mere sølvpapir jo større chance for at “flyverusten” lander der. Man kan evt. vikle bestikholderen ind i sølvpapir eller lign. Den er oftest lavet af plastik.
Og så fylder du bare opvaskemaskinen som du plejer og kører en vask, ligesom du plejer.

Efter den første vask vil det være tydeligt, hvis der er rigtig rust tilstede, eksempelvis hvis der er gået hul på en belægning. Så vil du se det med det samme på genstanden.
Dit bestik vil, når først du har kørt det igennem en vask, skinne som da du lige havde købt det.

Du vil også kunne se, hvor meget rust der er faldet af og ”fløjet” hen på sølvpapiret. Sølvpapiret kan godt syne lidt rusten. Og det er der jo en grund til.

Så frem med sølvpapir, og form et par bolde, så er du klar til kamp mod flyverusten.

God fornøjelse.

[ezadsense leadout]

 

30 Kommentar

 1. John Thomsen 3. juni 2013 18:14 Svar

  Lød som et godt og nemt råd. Men desværre…… Det fungerer ikke i virkelighedens verden 🙁

 2. Gert 23. marts 2014 11:46 Svar

  Det lyder fucking giftigt!

  • Anti-gert 23. marts 2014 21:01 Svar

   Giftigt?

 3. Thomas 23. marts 2014 21:47 Svar

  Det er ganske almindelig ingeniør viden… Det er spændings rækken for metaller der går ind og bestemmer hvad der bliver offermetallet her. Da aluminiummet i sølvoapiret ligger længste nede vil det “ofre” sig i forhold til andre metal typer og legeringer. Det er der intet giftig i.

 4. Gerda 24. marts 2014 0:09 Svar

  Hmm hvordan kan det være giftigt ? Vi bruger da staniol ( sølvpapir ) til at pakke madvarer ind i.

  • Kenneth 5. august 2015 15:40 Svar

   Faktisk bør du ikke anvende alufolie (sølvpapir) til direkte kontakt med dine madvarer. I stedet bør du bruge husholdningfilm. Du kan fint anvende alufolie til at overdække et fad, en skål eller lignende bare så længe der ikke er direkte kontakt til madvarerne.

 5. Lea 24. marts 2014 6:43 Svar

  Det virker ikke 🙁
  Øv her troede jeg lige at det var så let!

  • Hverdagensalmindeligheder 25. marts 2014 9:47 Svar

   Hej Lea. Det bedste resultat kommer, hvis du prøver flere gange, og sørger for at overfladen på sølvpapiret er så stort som muligt, kram det ikke for meget sammen. Skift evt. sølvpapir ved hver vask, hvis der er meget flyverust.
   Hav en god dag.
   Mange hilsner Admin

   http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

 6. ruth Hald 24. marts 2014 8:38 Svar

  Det virker. Er faktisk kommet fra det igen, men for år tilbage gjorde jeg det altid – med god effekt. Nu gør jeg igen.

 7. Pia 24. marts 2014 11:11 Svar

  Hvad gør man ved glaspest???

  • majken 24. marts 2014 17:45 Svar

   Du skal bruge groft salt til din opvake maskine kan ikke huske om det har noget at sige med prisen men så får du ikke glas pest

   • Louise Pedersen 9. februar 2015 10:47 Svar

    Kør en maskinrens med citronsyre samt de glas som har fået pest. Det skulle virke.

    http://ingen

  • Hverdagensalmindeligheder 25. marts 2014 9:49 Svar

   Hej Pia. Det er korrekt som Majken har skrevet, men hvis glassene allerede har fået glaspest, kan det være svært at få dem “rene” igen. Vi satser på at lave et indlæg om glaspest inden længe så hold øje med os her, eller på facebook.
   Hav en god dag
   Mange hilsner hverdagens almindeligheder.

   http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

  • Peer Ørnbøll 25. marts 2014 12:40 Svar

   Der er desværre ikke noget at gøre ud over at købe nogle nye glas eller leve med sløret fra glaspesten.
   Husk at det ikke er godt at komme jerndele i opvaskeren.

  • hverdagensalmindeligheder 25. marts 2014 17:14 Svar

   Hej Pia. Vi har lavet en lille artikel om emnet, tak for dit spørgsmål selvom svaret ikke nødvendigvis er så opløftende.
   http://hverdagensalmindeligheder.dk/hvordan-fjerner-man-glaspest/

   http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

   • Joachim Hansen 25. marts 2014 20:36 Svar

    Ang glaspest, har jeg ordnet mange glas med kalk-let (det man bruger til kaffemaskinen).

    Jeg har sådan en billig gammel mekanisk bordopvaskemaskine og putter en stor sjat af det kalt-let i, skuer op for temperaturen i og starter. efter 1-2 ture er det forsvundet. bagefter skal de bare vaskes rene.

    men det kræver selfølgelig at ens maskine kan tåle det. jeg kan ihvertfald ikke garantere det.

    • Hverdagensalmindeligheder 26. marts 2014 10:38 Svar

     Hej Joachim
     Tak for informationen. Det ligger vi med i teksten. Dejligt med gode råd.
     Hav en god dag.
     Hilsen
     Hverdagens almindeligheder.

     http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

 8. Jacob 24. marts 2014 12:03 Svar

  Det virker ganske udemærket. Der er dog lige to ting der kan være med til at sikre et tilfredsstillende resultat.
  1.
  For at fange mest “flyverust” muligt bør man vaske flere gange og lade være med at spare på sølvpapiret. Og dermed mener jeg ikke flere ruller, men jo mere sølvpapir jo større chance for at “flyverusten” lander der. Man kan evt. vikle bestik holderen ind i sølvpapir eller lign. Den er oftest lavet af plastik. Hvilket bringer mig til punkt nr. 2:
  De 2 bakker som man placere glas og tallerkner i er oftest lavet af jern og derefter belagt med plastik. Man bør efterse disse bakker for skader fra eks. knive og lign. Er der skader hvor jernet er blottet skal man forsegle disse skader ellers kommer man aldrig “flyverusten” til livs. OBS. Man skal vælge et forseglingsprodukt der ikke er giftigt efter ophærdning og som kan tåle kontakt med vand.

  • Hverdagensalmindeligheder 26. marts 2014 10:39 Svar

   Hej Jacob.
   Tak for informationen. Altid lækkert når folk gider dele.
   Vi smider det med i artiklen, så andre også kan læse med.
   Mange hilsner
   Hverdagens Almindeligheder.

   http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

 9. grith 24. marts 2014 18:07 Svar

  Bare husk at sølvpapir er svært nedbrydelig i naturen…. Så brug det ikke mere end højst nødvendigt. Heller ikke til madvarer og lugn… af samme grund. ..

 10. Rikke 24. marts 2014 22:16 Svar

  Opvaskebørste og opvaskesæbe så slipper du for flyverust og glaspest ; 😉

 11. ulla 25. marts 2014 10:49 Svar

  Tak for tip, ja, det er jo almindelig ingeniørviden som en anden også skriver, men fedt at der ikke skal mere til! Jeg vil bidrage med en anden kommentar: det gik op for mig, at en del af mine bekendte også kalder det for flyverust, når det ikke er flyverust, men bare ligner! altså brunt snavs, så at sige. sætter sig både på bestik og glas. Det sker for mig, hver gang, der har været ketchup eller tomatsovs på tallerkenerne. Jeg er af vandsparegrunde ikke tilhænger af at skylle af inden maskinopvask, og det plejer heller aldrig at være nødvendigt. Undtagen lige mht det “falske” flyverust :o)

 12. Mogens Pedersen 25. marts 2014 13:49 Svar

  Glaspest kan fjernes med citronsyre i opvaskemaskinen

 13. Lone 15. juni 2014 9:33 Svar

  Det virker desværre ikke her. Har prøvet et par gange og vores raadvad køkkenkniv er stadig fuld af rust pletter..Øv øv. Troede lige jeg havde fundet tricket

 14. Hverdagensalmindeligheder 15. juni 2014 10:27 Svar

  Var der rust på dine knive inden du prøvede det, for det fjerner ikke det rust der allerede er, men holder det fremtidige rust væk… sørg også for at der er så stor overflade på sølvpapiret, så rusten kan finde derhen…

  http://www.hverdagensalmindeligheder.dk

 15. Tina Kaehne 2. oktober 2014 8:28 Svar

  Undgå pletter på bestik undgås kun ved at skylle det af, syntes at mit bestik bliver sort/misfarvet af sølvpapir.

 16. Jeanett 3. april 2016 0:41 Svar

  Hejsa. Kom forbi indlægget her. Fjerner det rusten på bestikket eller fanger sølvpapiren bare flyverusten fra maskinen, så der fremover ikke vil komme mere på bestikket? Skal det gentages flere gange om året eller er det nok den ene gang eller et par gange i streg?

 17. Johnk966 13. maj 2016 20:36 Svar

  cell phone lookup by name I was just searching for this kecfceddfdfc

 18. Sarah 22. august 2016 21:30 Svar

  Skal man så altid have sølvpapir i når man vasker? Eller kun de første par gange?

Skriv et svar